Yavrularımız İçin Altın Kurallar

0
1971
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Yavrularımız İçin Altın kurallar
OKULLAR AÇILIRKEN
HERKES İÇİN ACİL SAĞLIK DERNEĞİ’NDEN
ACİL UYARILAR

Önümüzdeki günlerde yeni ders yılı başlayacak. Okullarımızın açılmasıyla birlikte, okul bahçesi, okul binası, koridorlar ve dershanelerde bazı yaralanma ve hastalıklar görülmeye başlayacak.
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği olarak bizler en sık karşılaşılabilecek yaralanma olgularını ve ilkyardım girişimlerini kısaca aktarmak istedik:
Bu olguları şöyle sıralayabiliriz:
– Yaralanmalar
– Kesikler
– Burun kanamaları
– Baş yaralanmalar
– Burkulma ve ezikler
– Kırık ve çıkıklar
– Yanıklar
– Bayılma

Yaralanmalar
Yaralanmalarda öncelikle kanama varsa üzerine temiz bir bezle bastırarak kanamayı durdurmak gerekir. Yaranın çevresi temizlenmeli ve temiz bir bez ile kapatılmalıdır.

Kesikler:
Kesilen bölge temiz akarsu ile yıkanıp temizlendikten sonra kanayan yere 10 dakika süre ile tampon yapılmalıdır. Kanama bu bası ile durdurulamıyorsa en yakın Acil Servis’e götürülmelidir.

Burun kanamaları:
Burun kanamalarında, bilinen ve uygulananın aksine kanın genzine dolmaması için, kanaması olan yavrumuz oturtulduktan sonra başı öne doğru eğilmelidir. Daha sonra burun kanatları 10 dakika süreyle sıkılı tutulmalıdır. Kanama böyle durmuyorsa en yakın Acil Servis’e götürülmelidir. Burun deliklerinden içeri herhangi bir bez, kâğıt mendil, pamuk benzeri madde sokulmamalıdır.

Baş yaralanmaları:
Saçlı deride oluşan yaralanmalarda, yaranın olduğu yer temiz akarsu ile temizlendikten sonra yaranın üzerine yine temiz bir bez konarak bir süre baskı uygulanır.
Kafa travmalarında; bilinç kaybı, baş ağrısı ya da dönmesi, bulantı, kusma olup olmadığı mutlaka sorgulanmalı/gözlenmelidir. Bu belirtilerden biri ya da birkaçı varsa yavrumuz zaman yitirmeden en yakın Acil Servis’e götürülmelidir. Ciddi kafa travmalarında boyunda da hasar olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve Acil Servis’e gidene kadar boyunluk takılmalıdır.

Burkulma ve ezikler:
Burkulma belirtilerine göz atalım:
• Şişme, morarma, hareketle artan ağrı.
Burkulma ve eziklerde ilkyardım:
• Hasarlı yere, temiz bir beze sarılı buz uygulaması yapılır

Kırık ve çıkıklar:

Kırık / çıkık belirtileri:
– Kırığın olduğu yerde şiddetli ağrı
– Şiş ve/veya morarma
– Kırığın olduğu bölgede hareket kısıtlılığı, şekil bozukluğu
– Kırığın olduğu bölgede, cildi dışa doğru iten bir çıkıntı ya da dönme

Kırık ve çıkıklarda ilkyardım:
– Kırığın ya da çıkığın olduğu yerin pozisyonu değiştirilmemelidir
– Açık yara var ise, üzeri kapatılmalıdır
– Acil Servise gitmeden önce kırık bir atel, tahta ya da mukavva ile sabitlenmeli ve sürekli temiz beze sarılmış buz uygulanmalıdır
– Çıkık ise ve askıya alınabilecek bir bölgede ise askıya alınmalıdır.

Yanıklar:
Sıcak su ya da alevle oluşan yanıklarda, yanığa maruz kalan bölge el ayak gibi küçük alanlar ise derhal soğuk suya tutulmalıdır. Böylece kızarıklık, acı ve şişliği geriler. Hızla saat, yüzük, bilezik gibi takılar çıkarılmalıdır.
Daha derin katların yanmasına neden olan 2. ve 3. derece yanıklarda, cilt yüzeyinde su kabarcıkları da oluşmuşsa, yanığın üzeri temiz ve nemli bir bez ile hafifçe kapatılıp en yakın Acil Servis’e götürülmelidir.
Su kabarcıkları patlatılmadan korunmalıdır.

Bayılma:
Sınav stresi ya da aşırı heyecan bayılmaya neden olabilir.
Bu noktada uyarmak istediğimiz en önemli konu, baygınlık sebebinin sadece psikolojik olmayabileceği; tansiyon, kalp atım bozuklukları, sara, beyin kanaması, kan şekeri düşmesi gibi çok daha ciddi hastalıkların söz konusu olabileceğidir.
Baygın yavrumuz hemen yerden kaldırılmamalı, düz bir şekilde sırtüstü yatırılmalı ve eğer kusma hali varsa yan çevrilmelidir.
Vücudunda kasılmalar oluyorsa, yakınında bulunan eşyalar hastaya zarar vermemesi için uzaklaştırılmalı ve kesinlikle ağzına bir şey konulmamalıdır.
Hasta yavrumuz ayıldıktan sonra en yakın Acil Servis’e götürülmelidir.

Korunma
Sevgili yavrularımız, unutmayalım ki en basit, ucuz ve etkin tedavi korunmadır. Yani alacağımız bazı basit tedbirler ile bizleri üzecek, hastaneye gidip/yatıp okulumuzdan arkadaşlarımızdan uzak tutacak bu yaralanmaları en aza indirebilir hatta önleyebiliriz. Şöyle ki;
1. Sabah mutlaka kahvaltımızı evde yaparak okula gidelim,
2. Servis aracı bekletilmez, beklenir. O nedenle eğer okula servis ile gidiyorsak zamanından önce kapıda hazır olalım, yoksa acele edeceğimiz için merdivenlerde ayağımızı burkabilir veya yaralayabiliriz,
3. Eğer okula servis ile gidiyorsak arabaya biner binmez emniyet kemerimizi takalım, açık pencerelerden basımızı, elimizi dışarı çıkarmayalım,
4. Okul kantininden alacağımız yiyeceklere dikkat edelim. Şişe içinde içecek aldığımız zaman elimizde onlarla koşmayalım. Düşersek kırılan cam parçaları bizleri yaralayabilir,
5. Okul çevresindeki seyyar satıcılardan yiyecek maddesi almayalım,
6. Okul içinde temizlik yapılan ıslak zeminlerde koşmayalım.

“Herkes İçin Acil Sağlık Derneği” olarak siz yavrularımıza ve çok değerli öğretmenlerimize sağlıklı, başarılı eğitim yılları dileriz.

Kaynaklar:
1. http://www.ulkumenrodoplu.com/pageGroup.asp?groupID=1,
2.http://www.capitalhealth.ca/nr/rdonlyres/edmljsknifr3obl67rrr6k6lse3bzntij2qapj2qbovg2r5waih7yxdpypo7i33scfy4euhmih3zztgkvzly3ytnlgd/7preventinginjuriesinschools.pdf,
3. http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr5022a1.htm,
4. http://www.preventinjury.org/PDFs/SCHOOL_INJURY.pdf

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here