Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kronik hastalığınız yoksa, doğuştan gelen ve sürekli ilaç kullanmanız gereken bir hastalığınız yoksa, sağlık çalışanı değilseniz, organ nakli olmadıysanız grip aşısı olmanız önerilmez.

Dünyada bel ağrısından sonra, iş gücü kaybına neden olan ikinci büyük neden, griptir. Henüz tedavisi bulunamamıştır. 1000’i aşkın sayıda farklı grip virüsü olması ve sürekli yapı değiştirmesi yüzünden,  tedavinin keşfedilmesi zorlaşmaktadır.

Grip, İnfluenza adlı virüsün neden olduğu, genellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.

Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar.

Şu belirtilerden biri veya birkaçı görülür:

Ateş (38⁰ C), titreme, kuru öksürük, boğaz ağrısı, boğazda yanma, burun akıntısı, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, ishal, kusma.

KİMLER  DAHA  RİSKLİ ?

Grip için belirli risk grupları vardır. Bu kişilerin, bağışıklık sistemleri daha kolay zayıfladığından gribe karşı daha dikkatli olmaları gerekmektedir.

Kimdir bunlar ?

Astım hastaları; kalp ve damar hastaları; yüksek tansiyon hastaları; şeker hastaları; doğuştan belirli ilaçları kullanmak zorunda olan kişiler (epilepsi vb.); kanser tedavisi görenler; bağ doku hastalığı olanlar, organ nakli yapılanlar.

 

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURALIM ?

Risk grubunda olan hastalar,  basit olabileceği düşünülse de eklem ağrısı, kırgınlık, öksürük, aksırık başladığında “hemen” doktoru ile temas kurmalıdır.

Risk grubunda olsun ya da olmasın, düşmeyen yüksek ateş, uzayan öksürük, öksürük ile koyu yeşil renkli veya kanlı balgam çıkarma, ishal ve kusma görülmesi, yakınmaların bir haftayı geçmesi durumunda, doktora başvurmak, grip sonrası komplikasyonların değerlendirilmesi için gereklidir.

Grip tedavisinde antibiyotiklerin etkisi yoktur. Aksine, antibiyotiklere direnç gelişmesine yol açabildiği için yanlış kullanım,  zararlı olmaktadır.

Tedavide en doğru yaklaşım, vücudun istirahat, sağlıklı beslenme, bol sıvı tüketimi, vitamin ve gıda takviyeleri ile güçlü tutulmasıdır.

GRİP AŞISI

Grip aşısı %100 bir korunma aracı değildir. Bilinen 1000’den fazla virüs tipinden bir kısmına karşı korunma sağlar (%50 – 60 düzeyinde). Aşı, risk grubunun dışındakiler için  önerilmez.

Grip virüsü havada asılı kalan bir yapıda olduğundan (yaklaşık 2-3 gün), en iyi korunma yöntemi, bulunan ortamı sürekli havalandırmak ve elleri sık sık sabunlu suyla yıkamaktır (en az 5 dakika). Bu yöntem, aşı kadar etkili bir korunma sağlar.

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here